Doe-het-zelf renoveren van uw trap. Hoe pakt u een traprenovatie aan?

Verhuist u, voldoet de trap niet meer aan uw wensen of sluit de trap niet meer aan op uw onlangs veranderde interieur? Het kunnen allemaal redenen zijn voor een flinke traprenovatie. Bespaar op kosten en voer zelf een traprenovatie uit.

Voordat u een traprenovatie uitvoert, is het verstandig om na te denken welke methode u gebruikt om uw trap op te knappen. Bij trappengigant heeft u de keuze uit drie verschillende vormen van traprenovaties. U kunt kiezen uit:

 • Een traprenovatie met vinyltrapbekleding
 • Eikenhouten overzettreden van CanDo
 • CanDo overzettentreden van laminaat

Vinyltrapbekleding

Elke handige doe-het-zelver kan een traprenovatie uitvoeren. Bij Trappengigant kunt u alle middelen aanschaffen in onze webshop voor een metamorfose van uw trap. Voor een traprenovatie met vinylbekleding heeft u een trapspin, een stanleymes, tape, potlood en een liniaal nodig. Wilt u uw trap renoveren met vinyl? Doorloop dan de volgende stappen:

 • Opmeten met trapspin.
  Meet de hoek en de breedte van de treden door gebruik te maken van een trapspin. U plaatst de neus van de spin op de traptreden en zet de poten in de hoek van de trap. De vorm van de trapspin trekt u over op het vinyl. Een andere optie is om de omtrek te volgen met tape. Plaats het tape vervolgens op het vinyl.
 • Snijd het vinyl
  met een hobbymes langs de lijnen Nummer de treden zodat er geen verwarring kan ontstaan over waar u de treden gaat plaatsen.
 • De stootborden
  kunt u net als de traptrede met een stanleymes op maat snijden.
 • Schroef het neusprofiel vast
  voor een mooie afwerking. Naast een mooie afwerking dient het neusprofiel nog een ander doel; het is tevens een anti-slip middel voor uw trap.

Doe-het-zelf traprenovatie overzettreden

Een traprenovatie met overzettreden is een goed alternatief voor een geheel nieuwe trap. Overzettreden zijn relatief goedkoop in vergelijking met het maken van een nieuwe trap. Voor deze traprenovatie heeft u overzetreden, stootborden (optioneel), schuurpapier, montagekit, een rolmaat, trapspin en een zaag nodig. Wilt u uw trap renoveren met overzettreden? Doorloop dan de volgende stappen:

 • Meet elke traptrede op met een trapspin voor een nauwkeurige montage. Nummer de traptreden om verwarring te voorkomen.
 • Zaag de overzettreden van bovenaf op maat met een decoupeerzaag en schuur alle zaagsnede mooie glad.
 • Heeft u een dichte trap? Meet de stootborden op met een liniaal en zaag ze op maat. Net als bij de overzetreden is het verstandig om de stootborden te nummeren omdat niet elk stootbord even groot is.
 • Gebruik montagekit om de traptreden en stootborden te bevestigen. Verstandig is om de treden om en om te bevestigen, zodat u gewoon over de oude treden heen kan lopen. Laat de kit enkele uren drogen voordat u de naden van uw treden afwerkt met (kleur)kit. Na 24 uur is de montagekit volledig gedroogd.
 • Plaats een afwerkprofiel, bestaande uit een trapneus en een aluminium profiel, om de overgang van de trap naar de bovenverdieping mooi in elkaar te laten overlopen.