Houten trap: topkwaliteit voor een lage prijs

De houten trap is de meest voorkomende trap in de Nederlandse huishoudens. Een trap is belangrijk voor de uitstraling van een woning. Een houten trap kan een robuust karakter hebben of juist de nadruk leggen op de ruimte rondom de trap. Als u een houten trap gaat renoveren dan is het goed om te weten dat er veel mogelijk is met dit soort trappen. Lees meer over de mogelijkheden!

Belangrijke aandachtspunten bij het renoveren van een houten trap

Als u van plan bent om uw houten trap te renoveren, dan is het belangrijk dat u aandacht geeft aan een aantal belangrijke punten:

  • Geluid

Een oude houten trap kan weleens gaan kraken. Hout blijft nu eenmaal een natuurproduct. Dit komt meestal voor bij oudere of gesloten houten trappen. Als u kiest voor een gesloten of open trap bekleden met hout, dan heeft u hier minder last van. Heeft u hier last van? Dan adviseren wij om voor een houten trap renovatie te gaan. Overigens hebben houten trappen het voordeel dat het minder geluid maakt tijdens het op- en aflopen in vergelijking met een stalen of metalen trap.

Daarnaast geven wij ook de tip om de trap niet met schoenen te betreden. Zo kunt u het aantal jaar dat er geen nieuwe traprenovatie nodig is verdubbelen.

  • Beschadigingen

Een trap van hout kan uiteraard beschadigd raken. Hout is in dat opzicht het meest broze materiaal. Echter ziet u op deze trappen niet veel terug van kleine beschadigingen door de nerfstructuren en kleuren. Heeft u een grotere beschadiging? Dan is het mogelijk om te schilderen of uw houten trap te herstellen.

  • Afwerkingen

Een trap kan op drie verschillende manieren worden afgewerkt. Het kan vernist, gebeitst of geverfd worden. Hiermee heeft u meerdere mogelijkheden om uw houten trap uniek te maken. Er is echter één houtsoort dat hier een uitzondering is en niet behandeld kan worden, namelijk hout van klasse I. Dit type hout krijgt juist karakter door de gebruikssporen.

Verschillende stijlen houten trappen

Gaat u een oude trap vernieuwen? Dan zijn er verschillende soorten stijlen waar u uit kunt kiezen. Denk hierbij aan:

Afhankelijk van uw huis en de rest van het interieur is het verstandig om een stijl te kiezen die bij u past.

Verschillende houtsoorten

Als u kiest voor een houten trap, dan kunt u kiezen uit verschillende houtsoorten. Er zijn veel houtsoorten op de wereld, maar de volgende soorten zijn het beste geschikt voor houten trappen. Wilt u uw trap laten bekleden? Dit kunt u bij alle onderstaande houtsoorten doen.

  • Eiken – Een sterke en harde houtsoort van Europees loofhout. Wordt vaak gebruikt voor zowel kleinere houten trapjes als houten traptreden van grote trappen
  • Mahonie – Een harde houtsoort van tropisch Afrikaans loofhout. Wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren en trappen
  • Beuken – Een vaste en tamelijk harde houtsoort van Europees loofhout. Wordt vaak gebruikt voor vloeren en trappen
  • Grenen – Een normale houtsoort van Noord-Europees naaldhout. Deze houtsoort verkleurt na veel gebruik wat een mooi effect geeft
  • Essen – Een taaie en sterke houtsoort van Europees loofhout. Wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren en trappen

Dit zijn de meest populaire houtsoorten voor houten trappen.