Moet mijn trap compleet kaal zijn voor de renovatie?

Bent u van plan uw trap een grondige metamorfose te geven? Plan dan flink wat tijd in om uw trap in een goede basisconditie te krijgen voor dit proces. Verwijder de oude vloerbedekking, ontdoe de treden van lijmresten en schuur de trap tree voor tree zo egaal mogelijk.

Geheel kaal hoeft uw trap niet te zijn voordat uw trap een renovatie ondergaat, maar het is wel noodzakelijk om de trap zo glad mogelijk op te leveren voordat u uw trap aan dit proces blootstelt. Eventuele oneffenheden die na het krabben en schuren overblijven, kunt u voor de renovatie opvullen met PU lijm; materiaal dat hobbeltjes en bobbeltjes opvult en zorgt dat de nieuwe bekleding waterpas komt te liggen.

Het voorbereidende werk

Voordat u de trap voorziet van nieuwe bekleding is het allereerst dus nodig om de treden “schoon te maken”. Met dit stappenplan maakt u uw trap klaar voor de gewenste renovatie:

  1. Verwijder de oude bekleding. Ligt er tapijt op de treden? Meestal is deze bekleding vastgelijmd. Is dit op basis van water, dan is het verwijderen van het tapijt heel eenvoudig. De lijmresten kunt u vervolgens gewoon verwijderen met water. Is de bekleding vastgelijmd met lijm op basis van wasbenzine? Gebruik dan een sterke vloerverwijderaar of laat de treden zandstralen of afschuren. Het is ook mogelijk dat de vloerbedekking is vastgenageld. Gebruik om deze nageltjes of spijkers met een nijptang, een koevoet of een klauwhamer.
  2. Heeft u de trap volledig vrijgemaakt van de bekleding. Dan is het tijd om de nietjes en stoffeerspijkertjes te verwijderen. Gebruik hiervoor wederom een nijptang.
  3. U ontdoet de trap van lijmresten. Wanneer u in de stap hiervoor halve maantjes heeft verwijderd, houdt u enkel wat lichte lijm over. Deze lijm is gemakkelijk te verwijderen met stickerverwijderaar. Ook lijm op waterbasis is eenvoudig te verwijderen. Laat de lijm weken onder een nat doekje en haal na een uur de restjes lijm weg met een driehoekige verfkrabber. Mocht de lijm flink vastzitten, dan raden wij aan om een verf föhn te gebruiken. Gebruik hierbij ter bescherming handschoenen. De föhn kan namelijk een temperatuur van 600 °C bereiken.
  4. Na flink krabben, schuren en schrapen is uw trap klaar voor een nieuwe bekleding. Zorg alleen eerst even voor een schonen trap. Stofzuig de trap in alle hoeken, kieren en gaten en vul deze op met flexibele kit. Zo voorkomt u kraken.

Kies uw favoriete nieuwe bekleding voor uw trap

Het voorbereidende werk is gedaan. Het is tijd voor het plaatsen van nieuwe bekleding. Bij TrappenGigant kunt u kiezen uit diverse soorten bekleding:

  • Overzettreden van laminaat in diverse tinten
  • Overzettreden met een royale eiken toplaag
  • Vinyl trapbekleding