Hoe voorkom ik een krakende trap?

Wanneer de R in de maand komt, neemt de luchtvochtigheid af. Ook in huis wordt de lucht stukken droger. De verwarming gaat aan en er wordt maar weinig geventileerd. Dat heeft z’n uitwerking op hout. Hout is gebaat bij een constante luchtvochtigheidsgraad. Helaas veranderd deze luchtvochtigheid nogal eens door de seizoenen heen. Het gevolg? Een krakende trap.

Toch zijn er meer redenen die kunnen bijdragen aan een krakende trap:

  • Loszittende elementen
  • Beschadigde of sleetse treden
  • Wrijving tussen de oude trede en de overzettrede

Voorkom een hoge luchtvochtigheidsgehalte

Belangrijk voor uw houten trap is dat u de luchtvochtigheidsgraad continue hetzelfde houdt. Doet u dit niet, dan komt het hout door uitzetting onder druk te staan en kan het materiaal vervormen of kleine scheurtjes krijgen. Niet opvallend voor het oog, maar wel voor het gehoor. Charmant als sommige treden kraken, maar minder wanneer uw hele trap lawaai maakt. Door de ruimte te bevochtigen kan u deze uitzetting gedeeltelijk voorkomen. Sommige mensen proberen de luchtvochtigheid te beïnvloeden door waterverdampers aan radiatoren te hangen. Echter, is het effect hiervan minuscuul. Ventileren is altijd het toverwoord.

Vervang beschadigde treden en voorkom wrijving

Beschadigde of sleetse treden zijn eenvoudig te vervangen met laminaat of houten overzettreden of vinyl bekleding. Kies voor een traprenovatie voor een geheel nieuw uiterlijk van uw trap. Wanneer u onvoldoende technisch onderlegd bent, kunt u gebruik maken van de montageservice van Trappengigant. Onze vakmannen weten door hun ervaring hoe een trap kraakvrij gelegd kan worden. Hierbij houden zij rekening met het voldoende opvullen van de oude treden. Een egale ondergrond zorgt voor zo min mogelijk wrijving. Een geheel kraakvrije trap is helaas onmogelijk. Wilt u helemaal niets horen? Kies dan voor stoffen of vinylbekleding. Deze zachte ondergrond zorgt ervoor dat u de trap haast geruisloos op en af kunt lopen.